Čo potrebujete

  • Glauberova soľ (síran sodný, natrium sulfuricum) alebo Horká magnéziová soľ (síran horečnatý, magnesium sulfuricum) – 50 g (kúpite v lekárni)
  • Extra panenský olivový olej lisovaný za studena (ako náhradu sa dá použiť aj iný za studena lisovaný olej) – 2 dcl
  • Čerstvá šťava z ružového grapefruitu – 2 dcl
  • slamka na pitie (nie je podmienkou, niekomu uľahčuje vypitie zmesi šťavy s olejom)

V týždeň očisty sa stravujte striedmo, jedzte málo živočíšnych bielkovín a tukov. Pomôže to naakumulovať žlč. Pijte čerstvú jablčnú šťavu alebo jablčnú šťavu s červenou repou. Ak nemáte možnosť piť čerstvú šťavu pripravenú doma kupujte len jablčný mušt, nikdy nie 100% jablkový džús z koncentrátu alebo iný džús. Dva dni opred očistou vypijte aspoň 1 l jablčnej šťavy denne. Kyselina jablčná zmäkčuje žlčové kamene, uľahčí to ich vytlačenie zo žlčníka. Keďže je potrebné dopriať si deň po očiste viac oddychu, kúra je nastavená na víkend, samozrejme môžete ju previesť kedykoľvek vám to bude vyhovovať.

UPOZORNENIE:

Preháňadlá Glauberova soľ (Na2SO4) a Horká soľ (MgSO4) sa používajú k vyčisteniu čriev pred operáciami a na rýchle odstránenie jedov z tráviaceho ústrojenstva. Glauberova soľ je pre vysoký obsah Na (sodíkových) katiónov nevhodná pri hypertenzii, edémoch, a srdcovej nedostatočnosti, Horká soľ pre nebezpečie otravy Mg (horčíkom) pri obličkovej nedostatočnosti. Pri problémoch a podozrení na väčšie žlčové kamene, ochorení obličiek, pečene a čreva sa pred použitím soli poraďte s Vašim lekárom!

Štvrtok:

Jedzte iba vegánsku stravu (bez živočíšnych bielkovín, gluténu a cukru). Prerušte ostatné očisty. Pijte jablkovú šťavu, ideálne čerstvú bez dužiny, v ľubovolnom množstve. Ideálne je urobiť si klystýr (nie je podmienkou).

Piatok:

  • Do 14:00 piť len čerstvú jablkovú šťavu v akomkoľvek množstve, aspoň však 1 liter.
  • Medzi 14:00 a 18:00 nič nejesť ani nepiť. Pripraviť si roztok soli: rozmiešať 50g soli v 6 dcl vody, čo predstavuje 4 dávky. Jedna dávka je 1,5 dcl. Roztok uskladniť v chladničke (alebo aj nie, mne osobne sa studený roztok pil veľmi ťažko).
  • 18:00 – vypiť 1. dávku roztoku soli (1,5 dcl). Pre zlepšenie chuti sa môže pridať vitamín C alebo čistú vodu. Medzi 18:00 a 20:00 nič nejesť ani nepiť.
  • 20:00 – vypiť 2. dávku roztoku soli.
  • Medzi 20:00 a 21:45 nič nejesť ani nepiť.
  • 21:45 – do uzavierateľnej pollitrovej nádoby naliať 2 dcl extra panenského olivového oleja. Do inej nádoby vytlačiť grapefruit alebo citróny a odstrániť dužinu. Mali by ste získať aspoň 2 dcl šťavy. Šťavu priliať do olivového oleja, nádobu uzavrieť viečkom a poriadne potriasť až získate homogénny roztok. Pripraviť si termofor (alebo plastovú fľašu) s horúcou vodou. Konečník je vhodné natierať čistou vazelinou (kamienky, ktoré opúšťajú telo, sú sprevádzané množstvom žlče, ktorá dráždi kožu v okolí konečníka).
  • 22:00 – vypiť pripravený nápoj z olivového oleja a grapefruitovej alebo citrónovej šťavy. Pitie cez slamku uľahčuje pregĺganie. Pokiaľ je to možné, je lepšie pri pití stáť. Dávku vypiť do 5 minút a ľahnúť si na chrbát, s hlavou na vankúši. Pokiaľ si neľahnete, mohla by sa narušiť celá čistiaca kúra. Pod pravý rebrový oblúk na pečeňovú oblasť si priložiť termofor. Najmenej 20 minút ostať v absolútnom kľude. Pri tejto detoxikácii by človek nemal cítiť žiadne bolesti.

Sobota:

  • Ráno nevstávať pred 6:00.
  • 07:00 – vypiť 3. dávku soľného roztoku.
  • 09:00 – vypiť 4. (poslednú) dávku soľného roztoku.
  • 10:30 – vypiť harmančekový čaj, pomôže vyplaviť zvyšky soli.
  • 11:00 – vypiť ľubovoľnú čerstvú ovocnú šťavu a o pol hodiny na to sa môže začať konzumovať ovocie, o ďalšiu hodinu ľubovoľné ľahké jedlo.

Počas tejto detoxikácie pečene a žlčníka sú bežné hnačky a v stolici sa dajú nájsť hnedé kryštáliky alebo zelené kamienky, ktoré potvrdzujú, že sa nejedná iba o zvyšky jedla. Stolica väčšinou klesne na dno, ale kryštáliky a kamienky plávajú na povrchu, pretože obsahujú cholesterol.

Prvá detoxikačná kúra môže pomôcť na niekoľko dní, ale ako sa budú zostávajúce kamienky posúvať dopredu, problémy objavujúce sa pred kúrou sa môžu vrátiť späť. Pečeňová detoxikačná kúra by sa mala zopakovať po 6 týždňoch. Nikdy ju však nerobte, keď ste chorý !!! Túto očistu je vhodné v prvom roku opakovať 4-7x, v druhom roku 4x, v treťom roku 2x a každý ďaľší rok aspoň 1x. Očistu robíte pri zostupujúcom mesiaci, najlepšie okolo nov-u.

UPOZORNENIE:

V prípade, že počas kúry nastane bolesť v oblasti žlčníka, čo je zriedkavé, ale nie nemožné, je potrebné uvariť cca 1Čl rasce v cca 2dcl vody a vypiť. Je vhodné ak ho uvarí iný člen rodiny, ktorý práve neprechádza očistnou kúrou. DôLEŽITÉ: Po vypití roztoku oleja a šťavy nevstávajte z postele aspoň 30 minút!

Po použití oboch solí je tiež vhodné užívať probiotiká na znovunastolenie prirodzenej črevnej mikroflóry.

Pri problémoch s pečeňou obmedzte: ocot, čierne korenie, horčicu, reďkev, smaženú cibuľu a prepaľované jedlá, kávu a kakao, bielu múku, sladké pečivo, cukor a výrobky z nich, strukoviny.
Vhodné je konzumovať: žĺtok, tvaroh, mrkvu, karfiol, hrozno, jablká, sušené slivky, ríbezle, jahody, hnedú ryžu, pšeničné klíčky.

Pri ťažkých problémoch s pečeňou je veľmi vhodné jesť nasledujúcu kašu:

  • 100g sušených marhúľ
  • 100g varenej mrkvi
  • 100g pšeničných klíčkov
  • 100g varenej repy

Všetko pomelieme na mlynčeku, pridáme 2ČL citrónovej šťavy, trochu medu. Kaša by mala byť mierne kyslastá. Dobrú chuť.

Chrenová kúra na očistu žlčníka a žlčových ciest:

Chren dôkladne očistíme, postrúhame a pretlačíme cez utierku alebo odšťavíme. Každé ráno nalačno pijeme 1 a štvrť decilitra šťavy, ktorú kvôli chuti môžeme zmiešať s inou najlepšie zeleninovou šťavou. Kúra je účinná pri dĺžke trvania aspoň 3 týždne.

UPOZORNENIE:

Žiaden z týchto receptov nie je mienený ako liečebný úkon zrovnateľný s lekárskym ošetrením. V prípade, že trpíte ochorením pečene, poraďte sa so svojím obvodným lekárom alebo špecialistom!

  • anýz
  • červená paprika
  • chren
  • cibuľa
  • dubová kôra
  • granátové jablko (ideálne proti hlístam, pásomniciam)
  • harmanček
  • horec (koreň)
  • koriander siaty (plod)
  • krasovlas bezbyľový
  • kurkuma
  • mäta prieporná
  • materina dúška
  • mrkva
  • papraď samčia (koreň, odporúča sa pod lekárskym dohľadom)
  • pohánka (surová, je vhodné napríklad namáčanie cez noc)
  • rakytník rešetliakový
  • šťavelové listy
  • tekvicové semená (200g nalačno pred jedlom)
  • vratič obyčajný (celá rastlina)
  • výťažok z grapefruitových semien
  • zázvor