Artritída

Popis ochorenia a jeho prejavy

Reumatoidnú artritídu sprevádzajú bolesti kĺbov, opuch, začervenanie a zvýšená teplota kĺbov počas dňa aj noci. Zápal sa najčastejšie prejavuje stuhnutosťou postihnutých kĺbov, stav sa zhoršuje v pokoji, resp. pri inaktivite kĺbov a tiež zápalom najmenej troch kĺbov (najčastejšie sú postihnuté malé kĺby prstov ruky, zápästia, lakťa, kolena, členka a prstov nohy). Pokračujúci zápal vedie k poškodeniu, kĺb zhrubne, má obmedzenú pohyblivosť, je bolestivý. Môže sa objaviť deformita, postupné stuhnutie až nepohyblivosť kĺbu.

Príčina vzniku ochorenia

Alopatická medicína uvádza, že na vznik ochorenia existuje genetická predispozícia v rodine, doposiaľ však nie sú známe príčiny jej vzniku. Okrem genetickej predispozície sa predpokladá výskyt

  • bakteriálnej alebo vírusové infekcie
  • hormonálnych porúch
  • spôsob života
  • prítomnosť alergénov
  • psychický stres

Liečba podľa klasickej/alopatickej medicíny

Liečba reumatoidnej artritídy je náročná a vyžaduje si úzku spoluprácu s internistami, reumatológmi, ortopédmi, liečebnými fyzioterapeutmi a je zameraná na zmenšenie akútnosti zápalového procesu v kĺboch.

V posledných rokoch sa uplatňuje aj biologická liečba založená na monoklonálnych protilátkach blokujúcich špecifické molekuly imunitného systému.

Riešenie z pohľadu naturopata

Analýzou zdravoného stavu sa vylúčia alergénne potraviny, plazmovým generátorom sa upraví stav nežiadúcich patogénov v organizme, nozodami sa nastolí rovnováha a zlepšenie funkcií jednotlivých orgánov a ich štruktúr, upravuje sa neprimeraná reakcia imunitného systému, zápal sa potláča a reguluje pomocou prírodných doplnkov stravy. Podľa potrieb sa odporučia ďalšie naturopatické postupy – lymfodrenáže, kyslíková terapia a iné.

  • Je potrebné odstrániť toxické látky – chemikálie a ťažké kovy z tela hĺbkovou detoxikáciou
  • Ak sú prítomné patogénne baktérie a parazity, tie odstrániť použitím plazmového generátora
  • Stabilizovať imunitnú odpoveď organizmu

Odporúčaná naturopatická analýza a terapia

Aké výsledky môžete očakávať?

Ustúpenie autoimunitných prejavov za pár mesiacov (niekedy to trvá aj rok – ale pomaly ďalej zájdeš a trpezlivosť ruže prináša)

Úplné vyliečenie je možné pri dodržaní všetkých odporúčaní.